top of page
Image by Trang Nguyen

El Dokuma Halılar

Halı Seçimi

Hereke Halı

Dokuma malzemesi olarak çok ince iplik ve ipeğin kullanlır ve diğer halılardan ayıran en önemli özellik örülme tekniğidir. Hereke halısının uzun ömürlü olmasının sebebi 'çift düğüm' tekniği ile dokunmasıdır.

Hereke halısı Kocaeli'ne bağlı bir şehir olan Hereke'de üretilen halıdır.
 

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.19.45.jpeg

Milan Halısı

Milas halıları “Türk düğümü” olarak bilinen çift düğümlü, %100 yün halılardır.

Milas halıcılığında Karacahisar ve Bozalan köyleri ile Bodrum'un Karaova yöresi köyleri öne çıkarlar. 

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.20.16.jpeg

Yağcıbedir Halısı

Ayvacık, Bergama, Sındırgı ve Dikili yöresinde yaĢayan Türkmenler tarafından dokunmaktadır. En önemli özellikleri çözgü ve atkılarının yün olmasıdır. Yağcıbedir halıları Gördes (Türk) düğümü ile dokunmaktadır. Bu halılarda eskiden tamamen kök boya kullanılmakta idi.

Yağcıbedir halıları, özellikle Balıkesir'in Sındırgı ve Bigadiç köylerinde, Yörükler tarafından dokunan ve önemli kültürel değere sahip motifleri olan bir halı türüdür.

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.22_edited.jpg

Afgan Halısı

Afgan halıları el dokuma tekniğiyle üretilir ve doğal yün veya ipek iplikler kullanılır. Bu sayede, halılar dayanıklı, uzun ömürlü ve yüksek kalitede olurlar. Afgan halıları, benzersiz desenleriyle tanınır. Genellikle geometrik motifler, floral desenler ve sembollerle süslenirler.

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.23_edited.jpg

Yahyalı Halısı

Yahyalı El Halılarının diğer halılardan ayırt edici özelliği genelde baskın renk olarak kırmızı, lacivert, kahve rengi, sarı, gri ve tonlarının kullanılmasıdır. Genellikle soğuk ve koyu rengin kullanılması ilçede hüküm süren karasal iklimin bir göstergesidir.

Yaklaşık 250 yıllık geçmişe sahip olan Yahyalı Halı Kayseri'nin Yahyalı İlçesinde Üretildi.

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.26.46.jpeg

İran Halısı

İran Halısı, yün ipliği ve ipek kullanılarak yapılan ve daha çok İran ve Türk düğüm teknikleri ile dokunan halılara verilen isimdir. 

İran'da Acemlerin yaşadığı Tebriz şehrinde dokunan halılar Türk motifleri taşır. Yine Kirman bölgesi halıları çok sık dokunmuş ve sıradışı çiçek motiflerine sahiptir.

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.19.53.jpeg

Sivas Cezaevi Halı

Cezaevinde 2 ayrı kişi tarafından, 2 parça olarak ayrı ayrı dokunmuş, sonradan el dikişi ile birleştirilmiş, geleneksel hapishane dokuması kilimdir. %100 yündür.

19. yüzyıldan sonra İç Anadolu Bölgesi'nde, Sivas İli şehir merkezinde çeşitli atölyelerde yeni bir tip halı üretilmeye başlandı. Hereke halısı kalitesinde dokundu.
 

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.22_edited.jpg

Bünyan Halısı

Her halıda olduğu gibi Bünyan halıda da en önemli özellik motifler olur. Bünyan halının motifleri genellikle geleneksel değerleri yansıtan geometrik ve çiçek desenlerinden meydana gelir. Aynı zamanda halının dayanıklı olması için çift sıra düğüm, yoğun ve sık ilmekler tercih edilir.

Bünyan, Arapça 'da “ bina, yapı'' anlamına gelmektedir. 1908 yılında Hamit kelimesi kaldırılarak ismi Bünyan olarak değişmiştir ve 1914 yılında mülki olarak Sivas ilinden ayrılıp Kayseri' ye bağlanmıştır. Bünyan, İç Anadolu Bölgesinin doğusunda yer almaktadır.

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.22_edited.png

Uşak Halısı

Halı çözgü iplikleri üzerine ayrı bir desen ipliği ile değişik şekillerde düğüm atılarak ve aralarında birkaç sıra atkı geçirilerek makasla aynı hizada kesilmiş kadifemsi havlu yüzlü olan dokumaya denir.
 

Bir el sanatı olarak halıcılık Uşak'a Orta Asya'dan göçüp gelen yörükler tarafından getirilmiştir.

WhatsApp Image 2025-01-07 at 18.23_edited.jpg

© 2035 Powered and secured by Antikacihalici

bottom of page